counter

Αναδρομική έκθεση του Τάσου Αριδά στη Γκαλερί Βουρκαριάνη

Αναδρομική έκθεση του Τάσου Αριδά στη Γκαλερί Βουρκαριάνη

Σημείο αναφοράς για το φιλότεχνο κοινό αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, η Γκαλερί Βουρκαριανή. Με έδρα το γραφικό κόλπο του Βουρκαριού της Κέας, η Γκαλερί Βουρκαριανή διαμόρφωσε και καθόρισε την καλλιτεχνική ταυτότητα του νησιού –χρωματίζοντας, στην κυριολεξία, τα καλοκαίρια του - έχοντας συνδεθεί με τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Τέχνης της σύγχρονης Ελλάδας.

Στις 2 Ιουλίου, o Μιχάλης Ν. Δαλαρέτος της Γκαλερί Βουρκαριανή παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Τάσου Αριδά, με έργα που εκτείνονται χρονολογικά από την εποχή της προετοιμασίας του για τη Σχολή Καλών Τεχνών μέχρι και σήμερα. Η αναδρομικότητα αφιερώνεται στην περιοδικότητα της φύσης, που εναλλάσσεται μέσα στο χρόνο και τις εποχές: άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνα.  Η  εποχικότητα που επηρεάζει το ζωϊκό και υδρόβιο κόσμο αποτυπώνεται στα έργα του, η πλειοψηφία των οποίων είναι  νεκρές φύσεις αλλά  και κάποια τοπία και πορτρέτα.  

 Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τη ζωγραφική ο Τάσος Αριδάς, «είναι οι ιδιοτροπίες του φωτός στην επιφάνεια των πραγμάτων. Πολλές φορές μπορεί να δώσει και την πνοή στο έργο, ορίζοντας όχι μόνο την εποχή, αλλά και την ώρα. Το να ζωγραφίσεις τα ελληνικά τοπία, που αλλάζουν αενάως μέσα στην ημέρα είναι μία μεγάλη πρόκληση. Αν μπορέσεις να αποδώσεις ένα τοπίο με τη διαύγεια, την εξαύλωση του όγκου και τη σαφήνεια των γραμμών του, θα έχεις γίνει ο πιο μοντέρνος ζωγράφος του κόσμου, μου είχε πει ο Γιάννης Τσαρούχης. Άλλες φορές το καταφέρνεις, άλλες όχι  ».

Ο εξανθρωπισμός μέσω της Τέχνης  ‘ησυχάζει’ το ζωγράφο Τάσο Αριδά: «Να μπορέσει ο άνθρωπος να χαίρεται τις απλές χαρές της ζωής, από τα λουλούδια μέχρι τα εποχικά εδέσματα». Ένα μήνυμα που ίσως αποτελεί αντίδοτο στην εποχή της κρίσης ή, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, «μία μορφή άμυνας».  

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο  Τάσος Αριδάς αποφοίτησε από τη σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών το 1983 . Δάσκαλοί του ήταν οι Γ. Μόραλης και Δ . Μυταράς . Από το 1982 μέχρι το 1983 έκανε σπουδές νωπογραφίας (φρέσκο) και τεχνική φορητών εικόνων στο εργαστήριο του Κ. Ξυνόπουλου . Από το 1979 μέχρι το 1981 σπούδασε σκηνογραφία στο εργαστήριο του Β. Βασιλειάδη . Το 1983 πήρε πτυχίο Θεωρητικών και Ιστορικών σπουδών . Παράλληλα από το 1982 παρακολούθησε το εργαστήριο Γλυπτικής του  Δ. Καλαμάρα έως το 1984. Από το 1985 μέχρι το 1991 δίδαξε ζωγραφική στην Προπαρασκευαστική Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Από το 1984 έως το 1987 ασχολήθηκε περιοδικά με την νωπογράφηση  Ι. Ναών Αγ. Νικολάου Πύργου Σαντορίνης (περιοχή ΄Εξω Γωνία), και Αγ. Βασιλείου, (περιοχή Αγ. Φλώρου Μεσσηνίας). Το 1996 μετείχε στη δημιουργία του Εικαστικού τομέα της Δημοτικής επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Κυπαρισσίας της οποίας διετέλεσε καλλιτεχνικός διευ/ντής έως το 2001. Από το 2000 έως τον Ιούλιο του 2005 διετέλεσε  καλλιτεχνικός διευ/ντής του Εικαστικού Τομέα της Δ.Ε.Π.Α. Καλαμάτας. Από το 2003-6 διετέλεσε Υπεύθυνος των Πολιτιστικών Θεμάτων της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης  Ν. Μεσσηνίας. Το 2010 νωπογραφεί το παρεκκλήσιο της Οσίας Πελαγίας στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου Νήσου Τήνου.

Ο Τάσος Αριδάς έχει πραγματοποιήσει 10 ατομικές εκθέσεις, ενώ αυτή είναι η  2η ατομική του έκθεση στην Κέα (η 1η πραγματοποιήθηκε το 2000). Έργα του υπάρχουν σε πινακοθήκες Εταιριών και Ιδρυμάτων, στην Πινακοθήκη Καλαμάτας, στην Πινακοθήκη Β. Φρυσίρα και σε Ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Γκαλερί Βουρκαριανή, Βουρκάρι Κέας Κυκλάδων

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne