counter

Χάσε βάρος, κάνε detox και νίκησε την κυτταρίτιδα

Χάσε βάρος, κάνε detox και νίκησε την κυτταρίτιδα

Δεν είναι μόνο θέμα βάρους

Η κυτταρίτιδα επηρεάζει το 90% των γυναικών ανεξάρτητα από το βάρος τους καθώς δεν είναι τόσο πολύ πρόβλημα λίπους, αλλά κυρίως ένα πρόβλημα του δέρματος. Το είδος του λίπους που έχουμε δεν είναι το ίδιο είδος με το λίπος που προκαλεί την κυτταρίτιδα και παρότι το αυξημένο βάρος μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα δεν είναι η αιτία.

Πού οφείλεται

Όσον αφορά το τι ακριβώς προκαλεί την κυτταρίτιδα, η επιστήμη δεν έχει ακόμα σαφείς απαντήσεις, αν και υπάρχει μια σειρά αιτιολογικών παραγόντων.
Οι ορμόνες (κυρίως τα οιστρογόνα), το πρόσθετο βάρος, το κάπνισμα, το στρες, η κακή διατροφή, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης μπορούν να συμβάλουν ή να επιδεινώσουν την κυτταρίτιδα.

Ωστόσο, η κυτταρίτιδα είναι θεραπεύσιμη, ακόμα και αν πρόκειται για γενετική. Και όσο κλισέ και αν ακούγεται, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

Πώς να απαλλαγείς

Για να απαλλαγείς από την κυτταρίτιδα, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο το σύμπτωμα, αλλά και η αιτία. Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην αναδόμηση του δέρματος από μέσα και να μειώσει, να εξαλείψει και να προλάβει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας με διάφορους τρόπους:

• Η ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό είναι ένα βασικό βήμα για τη μείωση της κυτταρίτιδας. Τα αιμοφόρα αγγεία είναι τα μονοπάτια από τα οποία τα θρεπτικά συστατικά φτάνουν στο χόριο (το στρώμα του δέρματος που έχει υποστεί βλάβη και προκαλεί κυτταρίτιδα) και διασφαλίζουν την υγεία του δέρματος. Η ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων και η αύξηση της ροής του αίματος βοηθούν να θρέψουν τα κύτταρα του δέρματος που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών.

• Η παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υγιούς συνδετικού ιστού. Ο λόγος για τον οποίο το κολλαγόνο είναι τόσο σημαντικό είναι επειδή από αυτό εξαρτάται η υγιής, νεανική όψη του δέρματος. Το κολλαγόνο που βρίσκεται στον συνδετικό ιστό είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη του δέρματος. Σταθερό, ισχυρό και υγιές, το κολλαγόνο παρέχει δομική υποστήριξη. Εμποδίζει τα κύτταρα του λίπους από το σπάσιμο μέσα από το κατώτερο στρώμα του δέρματος (όπου ανήκει) και φτάνει στο ανώτερο στρώμα όπου προκαλείται η ομορφιά του δέρματος.

• Η δέσμευση νερού στα κύτταρα.
Τα ενυδατωμένα κύτταρα είναι ισχυρά και σταθερά και δρουν ως φράγμα για τα λιπώδη κύτταρα από την ώθηση προς την κορυφή του δέρματος, όπου γίνονται ορατά και μπορούν να προκαλέσουν την πτύχωση του δέρματος που σχετίζεται με την κυτταρίτιδα.

• Η πρόληψη και η αποκατάσταση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το δέρμα, και προδιαθέτουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Υπερτροφές που μάχονται την κυτταρίτιδα

Σύμφωνα με έρευνα, σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων δερματολόγων πιστεύουν πως ό,τι τρώμε επηρεάζει την εμφάνιση του δέρματός μας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ακόλουθα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση ή ακόμα
και να αποτρέψουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Περιέχουν υψηλά επίπεδα μιας ουσίας που ονομάζεται λυκοπένιο. Σύμφωνα με την έρευνα, το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της επιδερμίδας, εμποδίζοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της δομής και την ανθεκτικότητα του δέρματος. Το κολλαγόνο δρα ως φράγμα στο δέρμα, σταματώντας τα λιποκύτταρα από το να προκαλούν κυτταρίτιδα. Το λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την εμφάνιση του δέρματος, δρώντας ως φυσικό αντηλιακό, βοηθώντας στην προστασία από την υπεριώδη βλάβη που προκαλείται από τον ήλιο, όπως τα ηλιακά εγκαύματα και η γήρανση. Άλλες τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο τείνουν να είναι κόκκινου χρώματος και περιλαμβάνουν τα τροπικά φρούτα καρπούζι, ροζ γκρέιπ φρουτ, ροζ γκουάβα και παπάγια.

ΑΒΓΑ

Τα αβγά είναι πολύ πλούσια σε μια ουσία που είναι γνωστή ως λεκιθίνη, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των κυτταρικών μεμβρανών μας. Η λεκιθίνη βοηθά στη ρύθμιση των θρεπτικών ουσιών που εισέρχονται και εξέρχονται από τα κύτταρά μας. Εάν τα αβγά δεν είναι στις προτιμήσεις σου, άλλες πλούσιες πηγές λεκιθίνης περιλαμβάνουν τρόφιμα με βάση τη σόγια (π.χ. tofu και γάλα σόγιας) και όσπρια.

ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ

Γεμάτα γεύση, τα βατόμουρα διαθέτουν μια πληθώρα από οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από την μπλε χρωστική τους ουσία (ανθοκυανίνες) ανάμεσα στα οποία είναι και η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Οι ανθοκυανίνες λειτουργούν παράλληλα με τη βιταμίνη C που περιέχουν και ενθαρρύνει τις ίνες του κολλαγόνου να συνδεθούν μαζί με έναν τρόπο που να ενισχύει τη μήτρα του συνδετικού ιστού, η οποία ενισχύει την υγεία του δέρματος.

Οι ανθοκυανίνες βοηθούν επίσης στη μείωση της διάσπασης του κολλαγόνου και προστατεύουν το κολλαγόνο από την οξειδωτική βλάβη. Άλλοι καρποί και φρούτα πλούσια σε ανθοκυανίνες είναι τα κεράσια, τα βατόμουρα και τα σμέουρα.

ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ

Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή αμινοξέων (τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών), η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση των κυτταρικών μεμβρανών και την προσέλκυση νερού στα κύτταρα. Τα αμινοξέα είναι επίσης σημαντικά, γιατί τα χρειάζεται ο οργανισμός για την παραγωγή κολλαγόνου. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να χάσεις βάρος, πράγμα το οποίο μπορεί να μειώσει την κυτταρίτιδα. Η αύξηση της μυϊκής μάζας έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της ενίσχυσης του μεταβολισμού και την περαιτέρω υποβοήθηση της απώλειας βάρους. Ένας άλλος αντίπαλος της κυτταρίτιδας απαντάται στα λιπαρά ψάρια που περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην ενυδάτωση των κυττάρων και στη μείωση της κυτταρίτιδας. Άλλες πηγές πρωτεϊνών είναι άλλα είδη ψαριών, το άπαχο κρέας, το τυρί, το γάλα, τα αβγά και τα φασόλια.

ΑΝΑΝΑΣ

Ο ανανάς περιέχει βιταμίνη C, που διεγείρει την παραγωγή της βιταμίνης Κ, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την κυκλοφορία, καθώς και μιας ουσίας που ονομάζεται βρωμελαΐνη. Η βρωμελαΐνη είναι ένα πολύπλοκο μείγμα ενζύμων και πιστεύεται ότι διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας και βελτιώνουν επίσης την κυκλοφορία.

ΣΠΑΝΑΚΙ

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε αρκετές βασικές βιταμίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Το σπανάκι έχει υψηλά επίπεδα των βιταμινών Β, οι οποίες ουσιαστικά λειτουργούν ως διαμεσολαβητής. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που χρειάζεται ο οργανισμός για να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και βέλτιστα άλλα θρεπτικά συστατικά μάχονται την κυτταρίτιδα. Το σπανάκι είναι επίσης μια μεγάλη πηγή βιταμινών Α και C που αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου. Ένας άλλος αντίπαλος της κυτταρίτιδας είναι η βιταμίνη Κ, που βρίσκεται επίσης στο σπανάκι, η οποία προάγει την υγιή κυκλοφορία. Ένας εύκολος τρόπος για να ενσωματώσεις περισσότερο το σπανάκι στη διατροφή σου είναι τα πράσινα smoothies! Άλλες εξαιρετικές πηγές των βιταμινών Β είναι το φύτρο σιταριού, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η μαγιά μπίρας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αβγά.

ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΑ ΦΙΣΤΙΚΙΑ

Οι ξηροί καρποί περιέχουν υψηλά επίπεδα σε ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που ονομάζεται σελήνιο. Στην πραγματικότητα, τα φιστίκια Βραζιλίας είναι μια από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές σεληνίου. Το σελήνιο παίζει έναν ρόλο στην επίτευξη υγιούς δέρματος, προστατεύοντας την ποιότητα του δέρματος και την ελαστικότητα. Το σώμα χρησιμοποιεί το σελήνιο για να κάνει σεληνοπρωτεΐνες, που λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικά στην πρόληψη των ζημιών στα κύτταρα μέσω της εξουδετέρωσης βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, προλαμβάνοντας τη βλάβη των κυττάρων και την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Άλλες διατροφικές πηγές σεληνίου είναι ο τόνος, το καβούρι και ο αστακός.

Πηγή: Περιοδικό FORMA

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne