counter

Προπόνηση αντιστάσεων: Όλη η αλήθεια για τα οφέλη στο γυναικείο σώμα

Προπόνηση αντιστάσεων: Όλη η αλήθεια για τα οφέλη στο γυναικείο σώμα

Έχοντας από τη μια τα καλοσχηματισμένα σώματα του CrossFit και από την άλλη τα βίντεο με τα fitness models του εξωτερικού, δεν ήθελε και πολύ η πλειοψηφία των γυναικών να αφήσει τα παρωχημένα προγράμματα αερόμπικ και να μπει στην αίθουσα ενδυνάμωσης.

Μπορεί η προπόνηση αντιστάσεων (ΠΑ) να ξεκίνησε ως μόδα για τις περισσότερες, αλλά έχει κερδίσει πολλές φανατικές θαυμάστριες.

Προπόνηση αντιστάσεων είναι οποιαδήποτε άσκηση προκαλεί σύσπαση των σκελετικών μυών έναντι μιας εξωτερικής αντίστασης, με προσδοκία την αύξηση της μυϊκής δύναμης, του τόνου, της μάζας και της αντοχής. Η εξωτερική αντίσταση μπορεί να είναι οποιοδήποτε βαρύ αντικείμενο όπως ένας αλτήρας, ένα λάστιχο, μια μπάρα, ακόμα και ένας πυροσβεστήρας!

Παρότι υπάρχει αυτή η μαζική στροφή προς την ΠΑ, επικρατούν ακόμα στερεότυπα για την αύξηση του βάρους και του όγκου των γυναικών.

Περιοριστικός παράγοντας για την μυϊκή ανάπτυξη των γυναικών είναι η χαμηλή συγκέντρωση ανδρογόνων και κυρίως τεστοστερόνης (περίπου το 1/10 σε σχέση με τους άντρες), η οποία διαφέρει ανά γυναίκα. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει πως η ΠΑ βοηθάει στη μείωση του σωματικού βάρους και αυξάνει την άλιπη σωματική μάζα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν επίπτωση σε μία μικρή αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς η άλιπη σωματική μάζα ζυγίζει περισσότερο από το λίπος.

Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν έρευνες που συσχετίζουν την ΠΑ με την πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Η οστεοπόρωση είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα των οστών, κατά το οποίο μειώνεται η πυκνότητα και η ποιότητα της οστικής μάζας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καταγμάτων. Μια μεγάλη έρευνα ανασκόπησης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Osteoporosis International, έδειξε πως η ΠΑ έχει ωφέλιμες επιδράσεις στον σκελετό. Συγκεκριμένα, περιορίζει ή αντιστρέφει σχεδόν το 1% της απώλειας της οστικής μάζας ετησίως, σε γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση.

Σημαντικά είναι τα οφέλη και στην ψυχική υγεία διότι, συντελεί στην έκκριση ενδορφινών, ορμόνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή διάθεση, την ευδαιμονία και την καταστολή του στρες.

Το International Journal of Sports Medicine δημοσίευσε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν γυναίκες αθλήτριες της άρσης βαρών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μετά από ένα πρωτόκολλο άσκησης (8 ασκήσεις στο 85% 1 ΜΑΕ, 3 σειρές, 10-12 επαναλήψεις), τα επίπεδα ενδορφινών αυξήθηκαν 3,7 φορές.

Συνοψίζοντας, πρέπει να τονιστεί πως η ΠΑ και γενικότερα η άσκηση είναι πρόληψη, χαρίζει μακροζωία, ενισχύει την ψυχολογία και μειώνει τις δαπάνες για την υγεία. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται μπορεί να διαφοροποιούνται αναλόγως την ηλικία των γυναικών, τη γενετική προδιάθεση και το ορμονικό προφίλ. Ωστόσο, είναι ένα κράμα καλών αφορμών να ξεκινήσετε από σήμερα να προπονείστε με αντιστάσεις!

Γράφει ο Κώστας Τρομάρας

Καθ. Φυσικής Αγωγής, 

Ιδιοκτήτης Tromaras Sports Club

Τηλ: 2167001920 www.tromaras.com

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne