counter

Πείτε «αντίο» στα κιλά του καλοκαιριού! Μέρος Β΄

Πείτε «αντίο» στα κιλά του καλοκαιριού!
Μέρος Β΄

Πείτε «αντίο» στα κιλά του καλοκαιριού!

  • Ελαιόλαδο / Ξηροί καρποί / Ελιές:

Παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στην οµάδα του λίπους, αποδίδοντας αρκετές θερµίδες (1 κ.σ. = 126 θερµίδες), εντούτοις αποτελεί σύµµαχο στο αδυνάτισµα. Αυτό οφείλεται στην αυξηµένη περιεκτικότητά του σε µονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία αφενός µεν διεγείρουν τη διάσπαση του λίπους στα λιποκύτταρα, αφετέρου µειώνουν την ικανότητα της ινσουλίνης να αναστέλλει τη λιπόλυση. Επιπλέον, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και οι ελιές είναι πλούσια σε βιταµίνη Ε, η οποία συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων, µιας ειδικής κατηγορίας λεµφοκυττάρων, που έχουν ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αµυντικούς µηχανισµούς του οργανισµού.

  

  • Θαλασσινά / Ψάρια:

Αποτελούν εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, που σχετίζεται µε τη βέλτιστη λειτουργία των λευκών αιµοσφαιρίων και το λεµφικό σύστηµα. Παράλληλα παρέχουν στον οργανισµό σελήνιο, που συνεργάζεται µε τη βιταµίνη Ε για δυνατή άµυνα του οργανισµού. Επιπλέον, η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα τονώνει τον µεταβολισµό και αυξάνει τη διάσπαση λίπους.

  

  • Μπαχαρικά:

Βελτιώνουν τον µεταβολισµό, δεδοµένου ότι 20 λεπτά µετά την κατανάλωσή τους αυξάνεται η παραγωγή θερµότητας του σώµατος και κατ' επέκταση οι καύσεις του οργανισµού. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπερβάλλουµε στην ποσότητά τους, εφόσον οι υπερκατανάλωσή τους επιβαρύνει το στοµάχι.

  

  • Ελληνικός ή Στιγμιαίος καφές:

Συµβάλλει και στην ενίσχυση του µεταβολισµού µέσω αύξησης της θερµογένεσης, δηλαδή της παραγωγή ενέργειας από τον οργανισµό. Έτσι συµβάλλει στο αδυνάτισµα, διότι η δράση της καφεΐνης σε συνεργασία µε τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), διεγείρουν τη θερµογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισµό κι έτσι  αυξάνονται οι βιολογικές καύσεις. Ωστόσο, προκειµένου ο καφές να επιφέρει τα επιθυµητά αποτελέσµατα στο αδυνάτισµα αλλά και στην ανθρώπινη υγεία, προϋποθέτει η κατανάλωσή του να γίνεται µε όσο το δυνατό λιγότερα πρόσθετα (π.χ. ζάχαρη), έτσι ώστε το θερµιδικό περιεχόµενό του να παραµένει χαµηλό.

 

  • Πράσινο τσάι:

Μελέτες δείχνουν ότι η καθηµερινή κατανάλωση (2-3 ποτήρια) πράσινου τσαγιού µε διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες συµβάλλει στην αυξηµένη καύση θερµίδων και συνεπώς στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους. Οι κατεχίνες παρουσιάζουν σηµαντική δράση στο λιπώδη ιστό στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ συµβάλλουν και στη βελτίωση της κατανοµής του λίπους στο σώµα.

  

  • Ενυδάτωση:

Σηµαντικός παράγοντας για την ρύθµιση του βάρους και την αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών) αποτελεί η αυξηµένη πρόσληψη υγρών. Εκτός από την κατανάλωση νερού – που πρέπει να αποτελεί την πρώτη µας επιλογή – η ενυδάτωση του οργανισµού µας µπορεί να επιτευχθεί και µέσω της κατανάλωσης διαφόρων ποτών ή ροφηµάτων όπως: χυµοί, γάλα, ελληνικός ή στιγµιαίος καφές, σόδα, τσάι, σούπες, αφεψήµατα, αλλά και µέσα από αρκετές τροφές, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Καθηµερινά συνίσταται η πρόσληψη τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών.

 

 

 

Ωστόσο, στην προσπάθειά µας να χάσουµε τα περιττά κιλά του καλοκαιριού δε θα πρέπει να ξεχνάµε τις βασικές οδηγίες διατροφής και να αποφεύγουµε τις υπερβολές.

 

 

 

 

Με τη συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιστημονικός Διευθυντής «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ», Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου, www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr.

 

 

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα διατροφικά tips, χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την αντιοξειδωτική διατροφή και υπέροχες αντιοξειδωτικές συνταγές στο ένθετο MY cooking του περιοδικού mytvπου κυκλοφορεί στα περίπτερα.

 

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne