counter

Όλοι οι… ένοχοι για την παχυσαρκία!

Όλοι οι… ένοχοι για την παχυσαρκία!

Παχυσαρκία

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η παχυσαρκία δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού αλλά οφείλεται σε ένα πλήθος παραγόντων. Ποιοι είναι αυτοί και πως μπορούμε να τους ελέγξουμε;

 

  • Διατροφή

Ρόλο στην εμφάνιση της παχυσαρκίας παίζουν η ποσότητα, η ποιότητα και το είδος  φαγητού μας καθώς και οι ώρες που τρώμε. Το fast food και τα άτακτα γεύματα σίγουρα δε βοηθάνε. Επίσης τα αμυλώδη τρόφιμα (πατάτες, ψωμί, μακαρόνια κλπ.) μετατρέπονται άμεσα σε σάκχαρα που μετά μετατρέπονται σε λίπος δυσχεραίνοντας το πρόβλημα. Επιπλέον το παραπανίσιο αλάτι συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών που ευθύνεται αρκετά για την αλλοίωση της εικόνας μας.

 

  • Ψυχολογία

Συχνά τρεφόμαστε συχνά με βάση την αίσθηση της απόλαυσης, το άγχος, τη χαρά  μας κ.λπ. Έτσι, μπορεί να προτιμήσουμε «επικίνδυνες»τροφές όπως ζάχαρη, σοκολάτα ή τροφές με υδατάνθρακες που  φαίνεται ότι επηρεάζουν τη διάθεσή. Επιπλέον το στρες αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης, η οποία όμως κατακρατά νερό και διογκώνει τα κύτταρα και κατ’ επέκτασιν το σώμα μας.

  

  • Κληρονομικότητα

Σε αυτήν οφείλεται το 20 - 25% των κρουσμάτων της νόσου. Σύμφωνα με στοιχεία, όταν ο ένας γονιός είναι παχύσαρκος, η πιθανότητα εκδήλωσης παχυσαρκίας είναι 40%, ενώ αν είναι παχύσαρκοι και οι δύο γονείς, η πιθανότητα σχεδόν διπλασιάζεται.

  

  • Περιβάλλον

Παίζει σπουδαίο ρόλο καθώς από αυτό εξαρτώνται οι διατροφικές μας συνήθειες, το επίπεδο της σωματικής μας δραστηριότητας κ.λπ.

 

  • Προβλήματα υγείας

Κάποιες ασθένειες (π.χ. υποθυρεοειδισμός) αλλά και φάρμακα (αντικαταθλιπτικά, στεροειδή κ.λπ.) συντελούν στην αύξηση του βάρους και μπορούν να οδηγήσουν στην παχυσαρκία. Η συμβολή τους όμως στην σημερινή επιδημιολογική εξάπλωση της νόσου είναι μάλλον αμελητέα.

  

  • Τοπικό λίπος

Η συσσώρευση λίπους σε περιφέρεια, κοιλιά, μηρούς και γλουτούς  επίσης συμβάλλει στην εγκατάσταση του προβλήματος καθώς το επίμονο λίπος οξειδώνεται και δεν αποδομείται εύκολα παρά τις δίαιτες.

 

  

Υπάρχει λύση; 

 

Οι παραπάνω παράγοντες είναι αδύνατο να αντιμετωπισθούν με υπεραπλουστευμένους τρόπους του τύπου «πιες ένα  τσάι» ή «πάρε ένα χάπι».  Για κάθε αίτιο χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση ώστε το αποτέλεσμα να είναι ενιαίο και όσο  το δυνατόν μόνιμο. Και επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλα τα αίτια όπως π.χ. την κληρονομικότητα, καλό είναι να κάνουμε κάτι για όσα μπορούμε.

 

Έτσι αν είμαστε λαίμαργοι και δεν μπορούμε να πειθαρχήσουμε σε μια δίαιτα μπορούμε να καταφύγουμε σε κάποιο προϊόν που θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε το φαγητό. Το τοπικό λίπος, που είναι ακόμα πιο δύσκολο να χαθεί με ειδική διατροφή μπορεί επίσης να μειωθεί με κάποια συστηματική τοπική αγωγή.

  

Η κατακράτηση νερού μπορεί να ελεγχθεί με τη μείωση αλατιού ενώ στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν. Αυτό που επίσης μπορείτε να προλάβετε είναι η μετατροπή των αμυλωδών τροφίμων σε λίπος πρώτον με την αποφυγή τους και δεύτερον με τη χρήση κάποιου προϊόντος που απενεργοποιεί την αμυλάση, το ένζυμο που κάνει τη μετατροπή. Φροντίστε μόνο αν καταφύγετε σε ειδικά προϊόντα να  προτιμήσετε αυτά που είναι τελείως φυτικά και ακίνδυνα και αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

 

 

Πρώτη η διατροφή!

Πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας αποτελεί πάντα η ισορροπημένη διατροφή, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, βότανα και αρωματικά φυτά, υψηλή κατανάλωση ψαριών – θαλασσινών, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.  

  

 

 

Της Χρύσας Γιαννοπούλου, με τη συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, ΜSc, Αντιπρόεδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Επιστημονικής Διευθύντριας Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας.

 

  

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα diet tips στο www.formamag.gr.  

 

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne