counter

Mήπως ο υπολογιστής σ’ αρρωσταίνει;

Mήπως ο υπολογιστής σ’ αρρωσταίνει;

Mήπως ο υπολογιστής σ’ αρρωσταίνει;

Πόνος στον αυχένα: Συχνά για τον πόνο στον αυχένα μπορεί να ευθύνεται η κακή στάση σώματος όταν κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή αλλά και διάφορες επιβαρυντικές συνήθειες που μπορεί να υιοθετείς όταν υπάρχει πίεση χρόνου, όπως το να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή και να μιλάς ταυτόχρονα στο τηλέφωνο. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στο κεφάλι, στον ώμο, στην πλάτη και στα χέρια.

 

 

 

Τι μπορεί να βοηθήσει:

 

 

Όταν κάθεσαι στην καρέκλα του γραφείου για να δουλέψεις, φρόντισε να έχεις σωστή στάση σώματος. Δηλαδή η κοιλιά να είναι μέσα, η πλάτη ίσια και το κεφάλι ψηλά. Επίσης, φρόντισε να έχεις τον κορμό κοντά στο γραφείο.

 

 

Όταν δουλεύεις μπροστά στον υπολογιστή, φρόντισε η θέση της οθόνης να είναι τέτοια ώστε να κοιτάζεις ευθεία μπροστά στην οθόνη και όχι πλάγια.

 

 

Κάνε διάλειμμα ανά τακτά διαστήματα (το λιγότερο κάθε μία ώρα) για να σηκωθείς από την καρέκλα και να περπατήσεις.

 

 

Διάλεξε σωστό μαξιλάρι για τον ύπνο σου από καταστήματα με ειδικά προϊόντα για τέτοιου είδους παθήσεις.

 

 

Η τακτική άσκηση οδηγεί σε μυϊκή ενδυνάμωση με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της αυχεναλγίας.

 

 

Extra tip: Πρόσεξε τη στάση σου και όταν χρησιμοποιείς laptop, π.χ. στο σπίτι, καθώς πολλές φορές μπορεί να έχουμε την τάση να καθόμαστε στον καναπέ και να το ακουμπάμε στα πόδια (πράγμα που έτσι κι αλλιώς πρέπει να αποφεύγεται) με αποτέλεσμα να σκύβουμε υπερβολικά πάνω στην οθόνη. Προτίμησε όταν χρησιμοποιείς laptop να το ακουμπάς πάνω σε τραπέζι.

 

 

Μούδιασμα στα χέρια: Ένα από τα πλέον συχνά προβλήματα των χεριών είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, δηλαδή η πίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού.

 

 Συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι το μούδιασμα στα δάκτυλα (αντίχειρα, δείκτη, μέσο και μισό παράμεσο) το πρωί ή και τη νύχτα, πόνος που πολλές φορές ξυπνά τον ασθενή κατά τη διάρκεια του ύπνου ή που εμφανίζεται στην περιοχή του καρπού, στο αντιβράχιο, στον αγκώνα, στο βραχίονα, έως και τον ώμο.

 

 

Όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται, μπορεί να πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια, να χαθεί η δύναμη στα δάχτυλα, να παρουσιαστεί μυϊκή ατροφία των μυών του θέναρος, δηλαδή αδυναμία χρήσης του αντίχειρα.

 

 

Όλα τα παραπάνω μπορεί να συνδέονται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Η συνηθέστερη αιτία είναι οι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες μικρής έντασης κινήσεις κάμψης του καρπού, πράγμα που σημαίνει ότι μια εργασία που απαιτεί συνεχή χρήση ηλεκτρονικού υπολoγιστή μπορεί να ευθύνεται για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

 

Τα συμπτώματά του μπορεί φυσικά να έχουν τραυματική αιτιολογία ή μπορεί να συνδέονται με άλλα αίτια, όπως συστηματικές φλεγμονώδεις παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα), ορμονικές διαταραχές που είναι συνηθισμένες στην εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση, μεταβολικά νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης.

 

 Επίσης, το μούδιασμα στα χέρια μπορεί να αποτελεί μέρος της συμπτωματολογίας του αυχενικού συνδρόμου. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή κλινική εξέταση αλλά και ειδικές εξετάσεις, όπως το ηλεκτρομυογράφημα, θα οδηγήσουν τον ορθοπεδικό στη σωστή διάγνωση και στην ανάλογη θεραπεία. 

 

 

 

Τι μπορεί να βοηθήσει:

 

 

Είναι σημαντικό να μην αμελήσεις τα πρώτα συμπτώματα και να επισκεφτείς αμέσως το γιατρό, γιατί η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας μπορεί να έχουν καλά αποτελέσματα.

 

 

Εκτός από φάρμακα και ανάπαυση, ο γιατρός μπορεί να σου συστήσει να φοράς ειδικό νάρθηκα στο γραφείο την ώρα που εργάζεσαι αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν κοιμάσαι, για την αποφυγή κινήσεων κάμψης του καρπού.

 

 

Διάλεξε στη δουλειά καρέκλα με βραχίονες έτσι ώστε να ακουμπούν τα χέρια όταν δακτυλογραφείς στον υπολογιστή και να μην κρέμονται.

 

 

Προσπάθησε να αποφεύγεις τις απότομες κινήσεις των χεριών σου και μην τα κουράζεις.

 

 

Σε σοβαρές περιπτώσεις η θεραπεία είναι το χειρουργείο. Η επέμβαση είναι ασφαλής και συνήθως δεν παρουσιάζει επιπλοκές.

 

 

Ερεθισμένα μάτια: Δεν είναι λίγοι αυτοί που παραπονιούνται για προβλήματα στα μάτια τα οποία παρουσιάζονται μετά από την πολύωρη εργασία στον υπολογιστή.

 

Είναι αλήθεια ότι η συχνή προσήλωση στην οθόνη επιδεινώνει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας, η οποία οφείλεται στη μείωση παραγωγής δακρύων που το μάτι χρειάζεται για να διατηρηθεί υγρό.

 

 

Να θυμάσαι πάντως ότι είναι σημαντικό να επισκεφτείς τον οφθαλμίατρο εξ αρχής γιατί τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας μπορεί να σχετίζονται με άλλα νοσήματα, π.χ., διαβήτη. Επίσης, παρόμοια είναι τα συμπτώματα επιπεφυκίτιδας, η οποία απαιτεί άλλου είδους θεραπεία.

 

 

Τι μπορεί να βοηθήσει:

 

 

Για να προστατέψεις τα μάτια σου από την ξηροφθαλμία, φρόντισε να τα ανοιγοκλείνεις συχνά, ιδιαίτερα όση ώρα χρησιμοποιείς τον υπολογιστή.

Κάνε τακτικά διαλείμματα, αν εργάζεσαι σε υπολογιστή. Αν δεν σου το επιτρέπει ο χρόνος, φρόντισε να στρέφεις για λίγο το βλέμμα σου αλλού, π.χ., κοιτώντας έξω από το παράθυρο. Eπίσης, να ανοίγεις συχνά τα παράθυρα στο χώρο εργασίας για να μπαίνει φρέσκος αέρας.

 

 

Προμηθεύσου σταγόνες τεχνητών δακρύων από το φαρμακείο, που θα ανακουφίσουν αμέσως τα ερεθισμένα μάτια σου.  

 

 

Απόφυγε να φοράς φακούς επαφής στη δουλειά όταν βλέπεις ότι έχεις ενοχλήσεις στα μάτια.

 

 

Μην ξεχνάς τα γυαλιά σου όταν εργάζεσαι στον υπολογιστή. Ακόμα κι αν δεν έχεις κάποιο διαθλαστικό πρόβλημαν καλό είναι να επισκεφτείς τον οφθαλμίατρον ο οποίος πιθανόν να σου συστήσει γυαλιά για τον υπολογιστή. 

 

 

Μήπως έχεις εθισμό;

 

 

Ο εθισμός στον υπολογιστή αποτελεί ένα σχετικά νέο ψυχιατρικό φαινόμενο που αποδεικνύει, όπως και στην περίπτωση του τζόγου, ότι όχι μόνο ουσίες αλλά και περιβαλλοντικά ερεθίσματα μπορούν να οδηγήσουν σε πρόβλημα.

 

 

Επίσης έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα που εθίζονται στη χρήση υπολογιστή (σερφάρισμα στο διαδίκτυο, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικά παιχνίδια) παρουσιάζουν τις ίδιες εγκεφαλικές αλλαγές που παρατηρούνται στα εθισμένα άτομα.

 

 

Τελικά, το εθισμένο στην οθόνη του υπολογιστή άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε μια εικονική ζωή που παρεμβαίνει στη φυσιολογική, αφού μειώνονται η λειτουργικότητά του και οι κοινωνικές συναναστροφές, ενώ μπορεί ακόμα να μην κοιμάται κανονικά ή να ξεχνά να φάει και να υποφέρει από σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους ή συμπτώματα όπως τα προαναφερθέντα (πόνο στον αυχένα, ξηροφθαλμία κ.λπ.).

 

 Ιδιαίτερα λοιπόν αν η δουλειά σου απαιτεί να κάθεσαι μπροστά σε υπολογιστή, είναι σκόπιμο να αποφεύγεις να είσαι μπροστά σε μια οθόνη και όταν επιστρέφεις στο σπίτι ή, τουλάχιστον, να βάλεις ένα χρονικό όριο στη χρήση του.  

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

 

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne