counter

Γυμνασμένος και «γεμάτος» γίνεται;

Γυμνασμένος και «γεμάτος» γίνεται;

Γυναίκα που πιάνει την κοιλιά της

Ένα σώμα με έξτρα κιλά σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που έχουμε για κάποιον που γυμνάζεται. Κι όμως μερικές φορές μπορούν να συνδυαστούν.   

Λεπτό, σφριγηλό, στεγνό και ευθυτενές. Αυτό είναι το σώμα που σύμφωνα με την κοινή πεποίθηση πρέπει να έχει όποιος γυμνάζεται. Πόσες φορές όμως δε σας έχει εντυπωσιάσει η ευλυγισία μιας «παχουλής» κοπελίτσας ή η αντοχή του «γεματούτσικου» τύπου που τρέχει μαζί σας στο πάρκο της γειτονιάς σας και εξακολουθεί να τρέχει όταν εσείς έχετε εγκαταλείψει προ πολλού;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Λεπτός δε σημαίνει γυμνασμένος...

Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι  (όσοι δηλαδή έχουν δείκτη μάζας σώματος 25 έως 29.9)  ή παχύσαρκοι (ο δείκτης μάζας σώματος ξεπερνά το 30) θα έρθουν σίγουρα αντιμέτωποι με προβλήματα υγείας  ανεξάρτητα από το αν γυμνάζονται ή όχι. Ωστόσο αρκετές μελέτες τους διαψεύδουν καθώς δείχνουν ότι οι πιο παχείς άνθρωποι που ασκούνται μπορεί να έχουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και τελικά να ζήσουν περισσότερο από αδύνατους συνομηλίκους τους που όμως κάνουν καθιστική ζωή.

 

 

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση...

Η άσκηση φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να συνδέεται με τα περιττά κιλά ακόμα κι αν αυτά είναι αρκετά παραπάνω. Οι ειδικοί συστήνουν ζωηρό περπάτημα για 30 λεπτά τη μέρα, 5 μέρες την εβδομάδα ή 20-30 λεπτά τρέξιμο τρεις μέρες την εβδομάδα προκειμένου να δούμε βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης. Ωστόσο αν μιλάμε για προβλήματα που έχουν εγκατασταθεί και είναι χρόνια όπως διαβήτης ή κάποια σοβαρή καρδιακή πάθηση η άσκηση δεν μπορεί να αντιστρέψει τις συνέπειές της παρότι μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό τους και στην ποιότητα της ζωής μας.


Ποιος είναι fit τελικά;

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Καρδιακό Κέντρο Πρόληψης και Αποκατάστασης του Ινστιτούτου  Cedars-Sinai στις ΗΠΑ fit θεωρούνται όσοι μπορούν να περπατήσουν 30-60 λεπτά χωρίς διάλειμμα, όσοι μπορούν να ανεβούν δύο ορόφους χωρίς να λαχανιάσουν ή μπορούν να κάνουν μια ήπια αερόβια άσκηση μέτριας έντασης (π.χ. ζωηρό περπάτημα ή χαλαρό τζόγκινγκ)  για 20-30 λεπτά καθημερινά. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες ενισχύουν την καρδιά και τους πνεύμονες και την οξυγόνωση του οργανισμού.

 

 

Το πιο επικίνδυνο λίπος...

Είναι αυτό που συγκεντρώνεται γύρω από την κοιλιά καθώς ευθύνεται για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία μας. Επομένως, ανεξάρτητα από τα κιλά σας, αν έχετε συσσωρευμένο λίπος σε αυτή την περιοχή φροντίστε όταν γυμνάζεστε να εστιάσετε περισσότερο προς την καταπολέμησή του. Για να το κρατήσετε σε ικανοποιητικά επίπεδα οι ειδικοί συστήνουν 30-60 λεπτά άσκησης καθημερινά αερόβια τρέξιμο κολύμπι+αναερόβια βάρη, λάστιχα αντιστάσεις. Κουβαλάμε άνετα το σώμα μας είμαστε φιτ.

 

 

Tip: Επικεντρωθείτε στο πόσο γυμνασμένοι και όχι πόσο «παχουλοί». Αν έχετε καλή φυσική κατάσταση λίγα κιλά παραπάνω δεν πειράζουν μια και μπορεί να οφείλονται και στην αυξημένη μυϊκή σας μάζα. Εξάλλου όσο πιο fit γίνεστε τόσο πιο εύκολο θα σας είναι και να κάνετε και άλλες αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος όπως να τρώτε πιο υγιεινά.

 


Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα νέα και διατροφικές συμβουλές στο www.formamag.gr.

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne