counter

Διατροφή στη δυσπεψία

Διατροφή στη δυσπεψία

Διατροφή στη Δυσπεψία

Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα πέψης που συναντάται κυρίως σε ενήλικους είναι η δυσπεψία. Ένας στους τέσσερις υποφέρει από προβλήματα πέψης. Με τον όρο δυσπεψία, περιγράφεται μια ομάδα συμπτωμάτων με κύριο χαρακτηριστικό τον πόνο ή δυσφορία στο στομάχι.

 

Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα πέψης που συναντάται κυρίως σε ενήλικους είναι η δυσπεψία. Ένας στους τέσσερις υποφέρει από προβλήματα πέψης. Με τον όρο δυσπεψία, περιγράφεται μια ομάδα συμπτωμάτων με κύριο χαρακτηριστικό τον πόνο ή δυσφορία στο στομάχι. Μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα πληρότητας μετά τα γεύματα, γρήγορο κορεσμό, ναυτία και επιγαστρική διάταση.

 

Συχνά αναφέρεται ένα σύνολο συμπτωμάτων όπως αίσθημα δυσφορίας μετά το φαγητό, φουσκώματα ή διάταση της κοιλίας, ξινίλες, ρεψίματα, κάποιες φορές διάρροια, πονοκέφαλος, ναυτία, άσχημη γεύση, εμετούς που μπορεί να συνοδεύονται ή όχι από πόνο. Παρά το ότι οι πεπτικές ενοχλήσεις συνοδεύουν συχνά ελκοπάθεια εν τούτοις υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που παραπονιέται για τα ίδια συμπτώματα χωρίς να έχουν έλκος. Για τα άτομα αυτά λέμε ότι πάσχουν από «δυσπεψία χωρίς έλκος».

 

Αιτίες: Οι βασικές αιτίες της δυσπεψίας είναι, συνήθως, οι κακές διατροφικές συνήθειες και οι υπερβολές στην ποσότητα κατανάλωσης τροφών.

 

Οι κακές διατροφικές συνήθειες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι:

 

  • Η κατανάλωση πολλών τηγανητών τροφών, κρεάτων, γλυκών.

 

  • Συχνά γεύματα χωρίς σωστή χρονική απόσταση μεταξύ τους.

 

  • Ανακάτεμα πολλών διαφορετικών τροφών μεταξύ τους.

 

  • Υπερβολικό κάπνισμα και αϋπνίες.

 

  • Συναισθηματικές διαταραχές όπως στρες, νευρικότητα, καταθλιπτικές τάσεις.

 

  • Υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, παυσίπονα, στεροειδή κλπ.

 

  • Υπερβολική κατανάλωση ετοίμων φαγητών όπως φαστ-φούντ η μαγειρεμένων σε φούρνο μικροκυμάτων ή κονσέρβες.

 

  • Το να τρώμε γρήγορα η πολύ αργά.

 

  • Το να τρώμε όταν κινούμαστε, διαβάζουμε ή βλέπουμε τηλεόραση.

 

  • Το να τρώμε σε περιβάλλον με θόρυβο.

 

Η δυσπεψία πρέπει να θεραπεύεται και να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή γιατί πολλές φορές είναι προάγγελος άλλων ασθενειών πολύ σοβαρότερων όπως: πεπτικό έλκος, καρκίνος στομάχου, παγκρεατίτιδα κλπ. 

 

 

Σωστή διατροφή για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας:

 

  • Κατ' αρχήν πολλά και ελαφρά γεύματα με χρονική απόσταση μεταξύ τους, 4 ωρών είναι μια καλή συνήθεια που βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας

 

  • Όχι βαριές σάλτσες, τηγανητά, πολλά γλυκά, αλκοόλ, έτοιμες τροφές (fast food, κονσέρβες, κλπ)

  • Να μην τρώμε εν κινήσει ή διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση

 

  • Να μην τρώμε γρήγορα ή πολύ αργά

 

  • Να τρώμε σε ήσυχο περιβάλλον με ήρεμη διάθεση

 

  • Να κοιμόμαστε όσες ώρες χρειάζεται ο οργανισμός μας

 

  • Να βοηθούμε την λειτουργία της πέψης μας με φυτικά σκευάσματα ειδικά για την δυσπεψία.



Τροφές συνιστώμενες:

 

  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα αν είναι ανεκτά.

 

  • Ωμά ή μαγειρευμένα λαχανικά χωρίς ίνες.

 

  • Ώριμα φρούτα (χωρίς τη φλούδα και τις ίνες), κομπόστες, χυμοί φρούτων.

 

  • Άσπρο ψωμί, φρυγανιά, πατάτα, ζυμαρικά.

 

  • Κρέατα, πουλερικά, ψάρια, αυγά (έως 3 την εβδομάδα).

 

  • Ελαιόλαδο, μαλακές μαργαρίνες.

 

 

Τροφές μη συνιστώμενες:

 

  • Λαχανικά που δημιουργούν αέρια: κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολα, γογγύλια, κρεμμύδια.

 

  • Φρούτα με σπόρους: π.χ. σύκα, σταφύλια, φράουλες κ.λ.π. και σκληρή φλούδα.

 

  • Πιτυρούχο ψωμί, σκληρά δημητριακά.

 

  • Όσπρια.

 

  • Ξηροί καρποί.

 

  • Παχιά και πικάντικα τυριά.

 

  • Παστά, καπνιστά, αλλαντικά.

 

  • Όλες οι τηγανισμένες τροφές.

 

  • Έτοιμα κονσερβοποιημένα φαγητά.

 

  • Τουρσιά, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα.

 

  • Μουστάρδα, ξύδι, σκόρδο, πιπεριές.

 

  • Γλυκά με σιρόπι και ξηρούς καρπούς.

 

  • Υπεραλατισμένες τροφές: πατατάκια, τσιπς, γαριδάκια κ.λ.π.

 

  • Πικάντικες σούπες και σάλτσες.

 

  • Σαλάτες με πικάντικες γαρνιτούρες.

 

 

Γενικές συστάσεις:

 

  • Συχνά γεύματα και μικρά, περίπου κάθε τρεις, για να αποφεύγεται η διάταση του στομάχου.

 

  • Η μαγειρική παρασκευή των τροφών να είναι απλή.

 

  • Καθημερινά πρέπει να υπάρχει ποικιλία τροφών στα γεύματα από αυτές που συνιστούμε για να εξασφαλίζεται ικανοποιητική θρέψη.

 

  • Η επιλογή της τροφής πρέπει να προσαρμόζεται στην ατομική ανεκτικότητα. Τροφές που μπορεί να προκαλούν στο αρχικό στάδιο ενοχλήσεις, μπορεί αργότερα να συμπεριληφθούν στα γεύματα εφ' όσον γίνονται πιο ανεκτές.

 

  • Αποφυγή από υγρά και σούπες, που προκαλούν δυσπεψία.

 

 

 Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Απίσχνανσις - Λόγω διατροφής, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr. 

 Κάντε like στο FthisGR στο Facebook και στείλτε τις δικές σας απορίες- ερωτήσεις.

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne