counter

Διατροφή και γυναίκα

Διατροφή και γυναίκα

Διατροφή και γυναίκα

Για πολλές γυναίκες η φροντίδα του σπιτιού, το μεγάλωμα των παιδιών και ενδεχομένως η φροντίδα κάποιου ηλικιωμένου συγγενή, σε συνδυασμό με την εργασία εκτός σπιτιού, επιδρά αρνητικά στη σωματική και πνευματική ευεξία. Η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει  στο να παραμείνουν οι γυναίκες υγιείς για όλη τους τη ζωή.


Η ταχεία ανάπτυξη στα χρόνια της εφηβείας, η έμμηνος ρύση και οι απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων π.χ. έλλειψη σιδήρου, φυλλικού οξέος ή ασβεστίου.

 

Οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες, οι διατροφικές διαταραχές και η αύξηση του αριθμού των χορτοφάγων καθιστούν τις γυναίκες ακόμη πιο ευάλωτες στις διατροφικές ανεπάρκειες.

 

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω είναι σημαντικό οι γυναίκες να ακολουθούν διατροφή πλούσια στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Σίδηρο: Οι γυναίκες έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο και κινδυνεύουν περισσότερο από σιδηροπενική αναιμία. Πρέπει όχι απλώς να τρώνε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, αλλά επιπλέον να τις καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες και να επιλέγουν εκείνες με το μεγαλύτερο ποσοστό απορροφήσιμου σιδήρου (αιμικός). Ο πιο απορροφήσιμος (αιμικός) σίδηρος  βρίσκεται στο κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, συκώτι, αυγά).

 

Φυτικές πηγές σιδήρου (πηγές μη αιμικού σιδήρου) είναι τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Είναι επίσης σημαντική η λήψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, γιατί βοηθούν την απορρόφηση του σιδήρου. 

Φυλλικό οξύ: Όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που υπάρχει πιθανότητα να μείνουν έγκυες πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά φυλλικό οξύ, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Για το λόγο αυτό συστήνεται στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να λαμβάνουν επιπλέον ποσότητα 400mg φυλλικού οξέος καθημερινά μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, εμπλουτισμένων τροφών ή και των δύο, παράλληλα με την πρόσληψη φυλλικού οξέος από ευρύ φάσμα τροφίμων, π.χ.πράσινα φυλλώδη λαχανικά.


Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι δομικό συστατικό των οστών και απαραίτητο για τη σκελετική ανάπτυξη κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Κύριες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και τα κραμβοειδή λαχανανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι). Εκτός από τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά (φυλλικό οξύ, βιταμίνες B6, B12, C και D) που συμμετέχουν στο σχηματισμό του σκελετού των οστών πάνω στον οποίο αποτίθεται το ασβέστιο, πρέπει να διασφαλιστεί η λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου σε αυτή την περίοδο σκελετικής ανάπτυξης καθώς επίσης πριν και μετά την εμμηνόπαυση. Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων που συνοδεύει την εμμηνόπαυση έχει ως συνέπεια την αυξημένη απώλεια οστικής μάζας και την εμφάνιση οστεοπόρωσης σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

 

Καθώς το προσδόκιμο ζωής των γυναικών αυξάνεται είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται σωστές διατροφικές συνήθειες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής των γυναικών, που να βασίζονται στην ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, ώστε να διασφαλίσουν τόσο τη δική τους υγεία και ευεξία όσο και αυτή των παιδιών τους.

 

 

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Απίσχνανσις - Λόγω διατροφής, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας και της Έφης Δέδε Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη Λόγω διατροφής, Άνω Λιόσια Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.grΚάντε like στο FthisGR στο Facebook και στείλτε τις δικές σας απορίες- ερωτήσεις. 

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne