counter

Αυγά και οργανισμός!

Αυγά και οργανισμός!

Αυγά και οργανισμός!

Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Experimental Biology, διερευνήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης αυγών (ασπράδι και κρόκος) στα επίπεδα χοληστερόλης, στις υψηλού κινδύνου ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με μεταβολικό σύνδρομο και καρδιακές παθήσεις.

 

Επιπλέον, στις ίδιες μελέτες συσχετίστηκε η κατανάλωση στο πρωινό πρωτεϊνούχων τροφών (όπως το αυγό) με τη ρύθμιση του κορεσμού/της όρεξης σε υπέρβαρους εφήβους.

Επιπρόσθετα, παρόμοια συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Γέιλ, όπου πάλι εξετάστηκε η επίδραση της κατανάλωσης αυγών (ασπράδι και κρόκος) σε άντρες και γυναίκες με στεφανιαία νόσο. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 3 ομάδες όπου η καθεμία κατανάλωνε καθημερινά στο πρωινό τα ακόλουθα για χρονικό διάστημα για 6 εβδομάδων στα πλαίσια της τυπικής τους διατροφής:

 

  • 2 ολόκληρα αυγά

 

  • Ή ½ φλιτζάνι υποκατάστατο αυγού

 

  • Ή τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες

 

Στα άτομα που έφαγαν είτε ολόκληρα τα αυγά είτε το υποκατάστατο αυγών δεν επηρεάστηκε αρνητικά η ολική χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και η λειτουργία του ενδοθηλίου. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αυγά μπορούν να καταναλώνονται ολόκληρα και από άτομα με στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

 

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ πρότειναν ότι η καθημερινή η κατανάλωση ολόκληρων αυγών μπορεί να έχει μια θετική επίδραση στη λειτουργία και στη σύνθεση της HDL -καλής χοληστερόλης στους ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο.

 

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία περιελάμβανε καθημερινά 3 αυγά ανά την ημέρα ή 1 ισοδύναμη μερίδα υποκατάστατου αυγού. Μετά από 12 εβδομάδες, τα άτομα που έτρωγαν ολόκληρα τα αυγά παρουσίασαν βελτίωση στη σύνθεση και στην ικανότητα της HDL καλής χοληστερόλης να απομακρύνει την ολική χοληστερόλη από το αίμα.

 

Επιπλέον, η HDL των ίδιων ατόμων είχε μικρότερη περιεκτικότητα σε τριάκυλογλυκερόλη και υψηλότερη σε φωσφατίδυλεθανολεΐμη, που είναι το πιο ευεργετικό συστατικό του κρόκου του αυγού.

 

Λαμβάνοντας υπόψιν τα μέχρι τώρα γνωστά ευεργετικά οφέλη της πρόσληψης αυγών στα επίπεδα της HDL καλής χοληστερόλης, τα παραπάνω αποτελέσματα συνηγορούν με την αντίληψη ότι τα αυγά χρησιμεύουν ως λειτουργικό τρόφιμο στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με την Catherine Andersen, υπεύθυνη της μελέτης και υποψήφιος Ph.D. στο πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ.

Τέλος, οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι παρουσίασαν στοιχεία, όπου σύγκριναν το αποτέλεσμα στη ρύθμιση της όρεξης υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων που συνήθως παρέλειπαν πρωινό. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες ανάλογα με τη σύσταση του πρωινού:

 

  • συνηθισμένη αναλογία πρωτεϊνών και υδατανθράκων (το 15% των θερμίδων προέρχεται από τις πρωτεΐνες)

 

  • υψηλή αναλογία πρωτεϊνών (το 40% των θερμίδων προέρχεται από τις πρωτεΐνες) παράλειψη πρωινού.

 

Η ομάδα που κατανάλωσε το υψηλοπρωτεϊνικό πρωινό που περιελάμβανε αυγό και ζαμπόν χοιρινού, ανέφερε μείωση της πείνας, αύξηση του αισθήματος του κορεσμού και πρόσληψη 400 θερμίδες λιγότερων καθημερινά κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των 12 εβδομάδων, συγκριτικά με την ομάδα που παρέλειπε πρωινό. Καμία διαφορά δεν παρουσιάστηκε στο σωματικό βάρος των ομάδων.

 

Ωστόσο, τα άτομα που δεν έπαιρναν πρωινό εμφάνισαν σημαντική αύξηση στο σωματικό λίπος, σε αντίθεση με εκείνους που λάμβαναν κανονικό ή υψηλοπρωτεινικό πρωινό. Αυτή η μελέτη υποστηρίζει τα οφέλη ενός υψηλοπρωτεϊνικού πρωινού ως στρατηγική ρύθμισης βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους εφήβους. 

 

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Απίσχνανσις - Λόγω διατροφής, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας,www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr.

Κάντε like στο FthisGR στο Facebook και στείλτε τις δικές σας απορίες- ερωτήσεις.

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne