counter

Θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον μεταβολισμό. Μέρος Α΄

Θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον μεταβολισμό. Μέρος Α΄

Θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον μεταβολισμό. Μέρος Α΄

Έρευνες και κλινικές µελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία σχετίζεται µε τη µειωµένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος, το οποίο µε τη σειρά του απορρυθµίζει τη µεταβολική ικανότητα. ∆ιάφορα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος και κατά συνέπεια δρουν ευεργετικά στον µεταβολισµό. Ποια είναι, όμως, αυτά;

  

 

  • Η καφεΐνη  

Η καφεΐνη επιφέρει σηµαντική αύξηση του βασικού µεταβολισµού. Έρευνα έχει δείξει ότι 2 φλιτζάνια την ηµέρα καφέ αυξάνουν τον βασικό µεταβολισµό κατά 10-12%.

  

 

  • Τα Ω-3 λιπαρά οξέα 

Η κατανάλωση καλών λιπαρών οξέων στην καθηµερινή διατροφή µας, όπως είναι τα ωµέγα 3, είναι απαραίτητη. Τα ωµέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην απώλεια βάρους βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ενεργοποιώντας συγκεκριµένα γονίδια που συµβάλλουν στην οξείδωση του λίπους .

  

 

  • Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) 

Το CLA είναι ένα πολυακόρεστο, συζευγµένο λιπαρό οξύ που είναι απαραίτητο στη διατροφή του ανθρώπου, µιας και ο οργανισµός δεν µπορεί να το συνθέσει. Πειράµατα (σε ποντίκια και χοίρους) έδειξαν ότι το CLA µπορεί να µειώσει τα επίπεδα του σωµατικού λίπους και να αυξήσει τα επίπεδα της σωµατικής άλιπης µάζας. Έτσι, πειράµατα 12 εβδοµάδων σε ποντίκια που εφάρµοσαν δίαιτα µε CLA έδειξαν ότι µείωσαν το λίπος τους κατά 0,5-1%. Γι' αυτή τη δράση βρέθηκε ότι κυρίως υπεύθυνο είναι ένα ισοµερές του CLA. Επιπλέον, το CLA αυξάνει τη µυϊκή µάζα και εποµένως αυξάνει τον µεταβολισµό. Βοηθάει τη γλυκόζη του αίµατος να εισχωρήσει στα κύτταρα και την αποτρέπει ώστε να µετατρέπεται σε λίπος.

 

Η ποσότητα που χρειάζεται το σώµα µας δεν είναι µεγάλη και σύµφωνα µε κάποιες συστάσεις φτάνει µόλις τα 3,5 γραµµάρια, ποσότητα που αντιστοιχεί σε µία φέτα τυρί, µια µερίδα µοσχαρίσιου κρέατος και ένα ποτήρι γάλα, µε την προϋπόθεση βέβαια όπως τονίζουν οι επιστήµονες να προέρχονται από ζώα ελεύθερης βοσκής, αφού το είδος της διατροφής του ζώου προσδιορίζει και τα επίπεδα του CLA στη δίαιτα. Πηγές του CLA: Γαλακτοκοµικά προϊόντα, οµογενοποιηµένο γάλα, απλό γιαούρτι, άπαχο γιαούρτι, οαγωτό, τυρί τύπου τσένταρ, μοτσαρέλα, τυρί τύπου κότατζ, κρέατα (μοσχαρίσιο, χοιρινό, κοτόπουλο, αρνί, γαλοπούλα), θαλασσινά (σολομός, γαρίδες), λάδια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο).

  

 

  • Οι φυτικές ίνες 

Οι φυτικές ίνες διαθέτουν πολλά πλεονεκτήµατα συγκριτικά µε άλλες τροφές στη ρύθµιση του βασικού µεταβολισµού. Όσο πιο µεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει µια τροφή τόσο πιο αργά το σώµα τη διασπά. Αυτό συµβάλλει στην απώλεια βάρους µε τρεις τρόπους:

  • Καίτε περισσότερες θερµίδες απλώς και µόνο µε την πέψη της τροφής κατά τη διαδικασία της τροφογενούς θερµογένεσης.
  • Οι φυτικές ίνες σάς βοηθούν να αισθανθείτε γρηγορότερα το αίσθηµα της πληρότητας.
  • Η αργή διαδικασία της πέψης αφού βοηθάει στη µεγαλύτερη διάρκεια του κορεσµού, αισθάνεστε για περισσότερη ώρα χορτάτοι. 

Για παράδειγµα, µία µερίδα ολικής άλεσης ψωµί που περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες µπορεί να είναι πιο χορταστικό από δύο φέτες άσπρο ψωµί. Τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δηµητριακά και τα ζυµαρικά ολικής άλεσης. Πολύ σηµαντική είναι η κατανάλωση νερού µαζί µε την πρόσληψη φυτικών ινών.

 

 

  •  Η καψαϊκίνη 

Η καψαϊκίνη είναι συστατικό των καυτερών πιπεριών. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό το οποίο µπορεί να βοηθήσει στη µείωση βάρους µειώνοντας την όρεξη, ενισχύοντας τον µεταβολισµό και αναστέλλοντας τον σχηµατισµό των λιποκυττάρων.

  

  • Το νερό 

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. Είναι ένα συστατικό του σώµατος που µεταφέρει τις θρεπτικές ύλες, ενώ συγχρόνως συλλέγει και αποµακρύνει τις τοξίνες. Αποτελεί επίσης το απαραίτητο µέσο µε το οποίο πραγµατοποιούνται οι αντιδράσεις του οργανισµού. Η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για τη διαδικασία της ενεργοποίησης του µεταβολισµού. Ένας αφυδατωµένος οργανισµός υπολειτουργεί. Πίνοντας ένα ποτήρι πριν από κάθε γεύµα δηµιουργείται µία ελαφρά αίσθηση πληρότητας. Κατά τη διαδικασία απώλειας βάρους ο οργανισµός παράγει τοξικές ουσίες, οι οποίες πρέπει να αποµακρυνθούν µέσω των νεφρών. Το νερό βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεφρών, για να αποβάλλουν τις τοξίνες. Τέλος, πρέπει να σηµειώσουµε ότι σύµφωνα µε µελέτη πίνοντας µισό λίτρο νερό, ο µεταβολισµός φαίνεται να αυξάνεται κατά επιπλέον 25 θερµίδες.

  

  • Το συνένζυμο Q10 

Ο πρωταρχικός ρόλος του συνενζύµου Q10 είναι η παραγωγή ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο. Είναι απαραίτητο για τις λειτουργίες των µιτοχονδρίων που παράγουν ενέργεια και µε τον τρόπο αυτό επιταχύνει τον µεταβολισµό. Επίσης, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τρόφιµα πλούσια σε συνένζυµο Q10 είναι ο σολοµός, ο τόνος, τα δηµητριακά ολικής άλεσης και το συκώτι.

 

 

   

Του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιστημονικός Διευθυντής «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ», Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου, www.apisxnansis.gr  & www.logodiatrofis.gr.

 

  

Πηγή: Περιοδικό mytv

 

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne