counter

5 check up που δεν κοστίζουν! Μέρος Α΄

5 check up που δεν κοστίζουν! 
Μέρος Α΄

5 check up που δεν κοστίζουν!

Με την αυτοεξέταση κάθε µήνα γνωρίζετε πώς είναι κανονικά οι µαστοί σας και έτσι µπορείτε να αντιληφθείτε και την πιο µικρή αλλαγή. Ο καλύτερος χρόνος είναι λίγες µέρες µετά την περίοδο κάθε µήνα, ενώ δεν πρέπει να αµελείτε τη µαστογραφία και τον υπέρηχο.

 

Κάντε το σωστά: 

 • Σταθείτε µπροστά στον καθρέφτη µε τα χέρια σε ανάταση.
 • Ελέγξτε αν υπάρχουν αλλαγές στην εµφάνιση των µαστών (σκλήρυνση στο δέρµα, τράβηγµα του δέρµατος ή της θηλής ή οτιδήποτε άλλο).
 • Ξαπλώστε στο κρεβάτι και τοποθετήστε ένα µαξιλάρι κάτω από την αριστερή σας ωµοπλάτη. Βάλτε το αριστερό σας χέρι κάτω από το κεφάλι σας.
 • Με ενωµένα τα δάχτυλα του δεξιού χεριού εξετάστε όλη την έκταση του αριστερού µαστού. Αρχίστε µε κυκλικές κινήσεις από την περιφέρεια και προχωρήστε σταδιακά σε µικρότερους κύκλους ώσπου να φτάσετε στη θηλή. Πιέστε τη θηλή να δείτε αν βγάλει κάποιο έκκριµα.
 • Επαναλάβετε την εξέταση µε τον ίδιο τρόπο και για τον άλλο µαστό.

 

 Στο γιατρό αν…

…παρατηρήσετε κάποια αλλαγή από τον περασµένο µήνα. Αν ψηλαφίσετε κάτι, µην φοβηθείτε. Δεν είναι καρκίνοι όλοι οι όγκοι. Συµβουλευτείτε όµως τον γιατρό χωρίς να χάσετε χρόνο για να είστε σίγουρη.

 

 

 • ΜΕΤΡΗΣΗ AΡΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΦΥΓΜΟΥ

Ο σφυγµός δείχνει το ρυθµό µε τον οποίο χτυπά η καρδιά, γεγονός που µε τη σειρά του αποκαλύπτει πόσο έντονα δουλεύει για να εφοδιάσει το σώµα µε το αίµα που χρειάζεται. Η αρρυθµία είναι η πιο συχνή µη φυσιολογική ένδειξη λειτουργίας της καρδιάς και, παρότι δεν είναι πάντα επικίνδυνη, οι άνθρωποι µε αρρυθµία έχουν 7 φορές µεγαλύτερες πιθανότητες για εγκεφαλικό.

 

Κάντε το σωστά: 

 • Προµηθευτείτε ένα ρολόι, το οποίο θα χρησιµοποιήσετε για τη µέτρηση των σφυγµών. Η καλύτερη ώρα είναι το πρωί µόλις ξυπνήσετε.
 • Βρείτε το σφυγµό σας ακολουθώντας τη γραµµή του αντίχειρα ψηλαφίζοντας περίπου δύο εκατοστά κάτω από την ένωση µε τον καρπό. Μπορείτε επίσης να µετρήσετε το σφυγµό στο λαιµό σας ακριβώς κάτω από τη γνάθο.
 • Για να πάρετε το σφυγµό σας χρησιµοποιήστε δύο δάχτυλα και όχι ένα, κατά προτίµηση το δείκτη και το µέσο.
 • Αφού νιώσετε το σφυγµό, αρχίστε να µετράτε ξεκινώντας από το µηδέν µετρώντας για 15 δευτερόλεπτα κοιτώντας το ρολόι. Πολλαπλασιάστε το νούµερο που προκύπτει επί 4. Ο αριθµός που βγαίνει είναι οι σφυγµοί σας ανά λεπτό. Ένας άλλος τρόπος είναι να µετρήσετε για 10 δευτερόλεπτα και να πολλαπλασιάσετε το νούµερο µε το 6.
 • Στους ενηλίκους οι φυσιολογικοί σφυγµοί είναι µεταξύ 60-85 το λεπτό (σε άτοµα που αθλούνται µπορεί να είναι πιο χαµηλοί 40-60).

  

Στο γιατρό αν…

… ο σφυγµός είναι άρρυθµος, πιο γρήγορος (μεγαλύτερος από 100/min) ή πιο αργός (μικρότερος από 45/min) από το φυσιολογικό. Να θυµάστε όµως ότι γενικά οι σφυγµοί ανεβαίνουν ύστερα από σωµατική δραστηριότητα, φαγητό, κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ, νικοτίνης, φαρµάκων όπως τα βρογχοδιασταλτικά ή σε καταστάσεις στρες και συγκίνησης.

 

  

Η αυτοεξέταση είναι εξαιρετικά σηµαντική, αφού το 90% των µελανωµάτων που εντοπίζονται εγκαίρως θεραπεύονται. Γι αυτό είναι καλό να εξετάζετε το σώµα σας τακτικά.

 

Κάντε το σωστά: 

 • Παρατηρήστε την επιδερµίδα σας ξεκινώντας από το πρόσωπο, χωρίς να ξεχάσετε την περιοχή των αφτιών.
 • Εξετάστε το τριχωτό της κεφαλής. Για το πίσω µέρος ζητήστε τη βοήθεια κάποιου άλλου.
 • Τσεκάρετε την παλάµη, τα νύχια και την περιοχή από τους καρπούς έως τον αγκώνα.
 • Συνεχίστε µε τους αγκώνες, τους βραχίονες και τις µασχάλες.
 • Μην ξεχάσετε την περιοχή του λαιµού, το στήθος (εξετάζοντας προσεκτικά και την περιοχή κάτω ακριβώς από το στήθος αν είστε γυναίκα) και την κοιλιά.
 • Μπροστά σ έναν καθρέφτη και κρατώντας ένα µικρότερο καθρέφτη στο χέρι εξετάστε το σβέρκο, το πίσω µέρος των αφτιών, τους ώµους και την πλάτη.
 • Ελέγξτε τους γλουτούς και την πίσω περιοχή των µηρών.
 • Σε καθιστή στάση, δείτε προσεκτικά τους µηρούς, τις γάµπες, τα πόδια και τις πατούσες, χωρίς να ξεχάσετε τα νύχια και την περιοχή των γεννητικών οργάνων µε τη βοήθεια ενός καθρέφτη χειρός.

  

Στο γιατρό αν…

…παρατηρήσατε αλλαγή σε κάποια ελιά τους σώµατός σας ή εντοπίσατε κάποια νέα βλάβη. Γενικά για κάθε σπίλο ή νεοεµφανιζόµενη βλάβη που αλλάζει χρώµα και µέγεθος, έχει ασύµµετρα όρια, αιµορραγεί, παρουσιάζει φαγούρα, απολέπιση ή εµφάνιση κρούστας, µαλακώνει ή σκληραίνει, θα πρέπει να επισκέπτεστε αµέσως τον δερµατολόγο.

 

 

Με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώµατος, του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών µε Καρκίνο Μαστού "Αλµα Ζωής", της Ελληνικής ΕταιρΕίας Νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών , της Μαρίας Κατσούνη, Ειδικήσ Παθολόγου, τ. Συνεργάτιδας Ιατρείου Νος. "Αµαλία Φλέµιγκ", Επιστ. Συνεργάτιδας IAΣΩ GENERAL, και της δρ. Ελένης Παπαγιαννίδου, διδάκτορα του Πανεπιστηµίου του Surrey, Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, Τµήµα Διατροφής, Γ.Ν. "Ασκληπιείο Βούλας". 

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne