counter

Μίκης Θεοδωράκης: Αυτή είναι η διαθήκη του – Τι αφήνει στην κόρη του Μαργαρίτα;

Μίκης Θεοδωράκης: Αυτή είναι η διαθήκη του – Τι αφήνει στην κόρη του Μαργαρίτα;

Το βράδυ της Παρασκευής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha παρουσιάστηκε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις διαθήκες του Μίκη Θεοδωράκη, οι οποίες άνοιξαν.

Μάλιστα, παρουσιάστηκαν και μερικές φωτογραφίες από αποσπάσματα των διαθηκών του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Ανάμεσα στις επιθυμίες του Μίκη Θεοδωράκη είναι το διώροφο σπίτι που έγραψε πολλά από τα έργα του και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του με την εμβληματική θέα στην Ακρόπολη να γίνει μουσείο με ευθύνη του κράτους.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ορίζει διαχειρίστρια της διαθήκης του την προσωπική του γραμματέα από το 1989, Ειρήνη Παρμενίδου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μίκης Θεοδωράκης στις διαθήκες του κάνει αναφορά και στον Νίκο Κουρή, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν είναι γιος του εκτός γάμου. Αποκαλεί “δώρο” τη διάδοση του έργου του μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου Mikis radio.com και ζητά να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής των πνευματικών δικαιωμάτων.  

«Όποιος αμφισβητήσει την επιθυμία- εντολή του Μίκη Θεοδωράκη, αυτόματα χάνει κάθε δικαίωμα από αυτά που παίρνει από αυτές τις διαθήκες και θα πρέπει, όπως είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, να περιοριστεί σε αυτά που πήρε όσο εκείνος βρισκόταν εν ζωή. Γράφει χαρακτηριστικά στην πρώτη του διαθήκη που συντάχθηκε στις 28 Ιουνίου 2017 “Ο σεβασμός στην μνήμη μου επιβάλλει να τηρηθεί κατά γράμμα η διαθήκη μου” και αν κάποιος προσφύγει στη δικαιοσύνη ο Μίκης Θεοδωράκης παρακαλεί τους δικαστές να λάβουν υπόψιν το ηθικός βάρος των αποφάσεων και των επιθυμιών του. Σε πολλά σημεία των διαθηκών απευθύνεται στα παιδιά του, λέγοντάς τους ότι έχουν πάρει σχεδόν τα πάντα από εκείνον που κατέχουν αυτή την περίοδο με δικά του χρήματα…», είπε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος Ρεγγίνα Σπυράτου στον Alpha και αποκάλυψε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης καθιστά τα παιδιά του κληροδόχους και όχι κληρονόμους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εισπράττουν, δεν έχουν όμως κανέναν δικαίωμα να εκποιήσουν τα πνευματικά δικαιώματα που τους δίνει. Ο μοναδικός κληρονόμος των πνευματικών δικαιωμάτων είναι ο μουσικός εκδοτικός οίκος, sok music.

«Στην αγαπημένη μου κόρη Μαργαρίτα – Ασπασία Θεοδωράκη υπενθυμίζω όσα ήδη επί δεκαετίες της παρείχα εν ζωή, σε χρήματα και ακίνητα, όπως (ενδεικτικά) για την κάλυψη του συνόλου των εξόδων των επαγγελματικών της πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, για τη διαβίωση της ίδιας και της οικογένειάς της, τον εξοπλισμό και τη συντήρηση των σπιτιών και των γραφείων της, για την ανατροφή, την εκπαίδευση και την οικονομική ενίσχυση των αγαπημένων τεσσάρων εγγονών μου και υιών της, για την απόκτηση όλων των ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, που κατά καιρούς περιήλθαν στο όνομά της είτε απ’ ευθείας από εμένα είτε με δικά μου εξ ολοκλήρου χρήματα, καθώς και το μεγάλο ποσοστό από τις απολαβές από την εκμετάλλευση του έργου μου, που εισέπραττε επί πολλά έτη και εξακολουθεί να εισπράττει όσο ζω. Όλες αυτές οι εν ζωή παροχές καταλογίζονται σύμφωνα με το νόμο στη νόμιμη μοίρα της.

Με τη διαθήκη μου αυτή και υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν θα λαμβάνει καμία άλλη απολαβή από την περιουσία μου, είτε άμεσα είτε έμμεσα (με μοναδική εξαίρεση τα όσα ορίζω για τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2, περ. α) της παρούσας διαθήκης μου) την καθιστώ άμεσο κληροδόχο σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) εξ αδιαιρέτου επί των εισπράξεων και των εν γένει οικονομικών ωφελημάτων που δικαιούμαι ως δημιουργός και που απορρέουν από την κάθε είδους εκμετάλλευση του έργου μου στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, για όσα χρόνια αυτή ζει, επαναλαμβάνοντας και εδώ την αφαίρεση κάθε άλλου ποσοστού, {…}

Το παραπάνω ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) της το κληροδοτώ χωρίς δικαίωμα εκ μέρους της εκποίησης ή διάθεσής του, είτε εν ζωή είτε μετά θάνατο, ώστε μετά τον θάνατό της ή εάν τυχόν αποποιηθεί ή περιέλθει σε νομική αδυναμία αυτοπρόσωπης επιμέλειας της περιουσίας της, το κληροδοτηθέν ποσοστό αυτό να περιέλθει αυτοδικαίως και κατ’ ισομοιρία, ήταν από ποσοστό επτάμιση τοις εκατό (7,5%) στον καθένα από τους τέσσερις υιούς της Μίκη Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη, Άγγελο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη, Στέφανο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη και Αλέξανδρο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη, τους οποίους και παρακαλώ να φροντίζουν τη μητέρα τους όσο ζει και να της διασφαλίσουν άνετη και αξιοπρέπή διαβίωση, εάν εκείνη το έχει ποτέ ανάγκη», αναφέρει στη διαθήκη του ο Μίκης Θεοδωράκης για την κόρη του Μαργαρίτα όπως δημοσίευσε το newsit.gr.

Μάλιστα, ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε επισήμανση για την οικεία στο Βραχάτι Κορινθίας καθώς απαγορεύει ρητά να πωληθεί.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

 

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne